^Back To Top

ЗябликЗяблик звичайний мешкає практично по всій Європі і далі на схід до середнього Сибіру.

Будучи перелітним птахом, до нас він прилітає на початку квітня. У південних областях з'являється в третю декаду березня. Першими на місця гніздування прилітають самці, самки з'являються на тиждень пізніше.

Селяться зяблики поруч з людиною, переважно на деревах бульварів і присадибних садів, в гаях по берегах річок. Певна категорія зябликів (незначна меншість) вважає за краще жити в березових і змішаних лісах, в дібровах і високостовбурних світлих борах.

Пташка це невелика: довжина її до 16,5 см, крило близько 9 см, хвіст приблизно 6,5 см.

Оперення самця зяблика дуже яскраве і залежить від пори року. У шлюбний період дзьоб у нього сіро-блакитний з чорною вершиною надклювья. На лобі вузька чорна смужка. Тім'я, потилиця і верхня частина шиї - сіро-блакитні. Спина і плечі буро-каштанові; поперек - зеленувато-жовтувата. Вся нижня частина тіла до черевця блідо-винно-бура; черевце сірувате. На складених крилах дві смуги, верхня - широка біла, нижня - вузька зеленувата. Самка зяблика по розташуванню і чергуванню тонів оперення схожа на самця, але у неї оперення буро-сіре, більш темне на спині і більш світле на нижньому боці тіла. Молоді птахи пофарбовані подібно самкам, але підборіддя у них білуватий. У молодих самців вже в кінці липня - початку серпня з'являються винно-бурі пір'я дорослої птиці на зобу і грудях.

ЗябликГніздо своє зяблик розміщає найчастіше в розвилці гілок біля головного товстого стовбура дерева. Це одна із найкращих споруд в світі птахів. Лоточок гнізда вистилається пташиним пір'ям і кінським волосом, зовні воно щільно покривається вплітаючими в його стінки лишайниками і мохом. При відсутності достатнього досвіду гніздо зяблика помітити важко. Самка відкладає 4-7 блакитно-зелених яєць з рожево-фіолетовими плямами. Висиджує вона одна, вигодовують потомство обоє батьків. За літо у зябликів бувають один або два виводка, все залежить від того, як складуться обставини.

Хоча зяблики і є зернояднимі птахами, але пташенят своїх вигодовують майже виключно дрібними ніжними комахами.

За вильоті молодих з гнізд виводки перший час літають порізно, а потім починають збиратися все в більших і більших зграї, відлітають на місця зимівель порівняно пізно - на початку і середині жовтня.

Любителі співочих птахів особливо цінують зябликів за їхню пісню - «бій». Звучить він приблизно так: «фью фью фью ля ля ля ді ді ді ві чіу кік». Перегукуються пташки дзвінкими «піньк піньк», «рю рю рю» або «фью фью фью». Властиві йому так само дивний звук «гіп гіп», а так само попереджувальне «зі і і».

Зяблик
Звуки - дзвінкі, різкі "пінь-пінь-пінь...". Пісня - громка, що прискорюється мажорна трель, яка закінчується характерним "фью-фью-ля-ля-ля-ді-ді-ді-ві-чіу".

Ловлять зябликів звичайно тайниками і іншими сітками, що вживаються для лову птахів, рідше клеєм. У автоматичні пастки вони, як правило, не йдуть і в пастці або птіцеловці виявляються випадково.

Дуже цікаво ловити зябликів навесні, коли вони суворо захищають свої гнізда, В центральне відділення пастки поміщається заводний самець зяблик. Пастку встановлюють поблизу від заздалегідь вістежуваного дерева зяблика - тут він найчастіше співає. Ледь зачувши потенційного противника, обурений зяблик кидається в бій. До речі, зяблики дуже забіякуваті пташки. В результаті бравий вояка попадається в насторожені бічні відділення пастки.

ЗябликЗябликЗябликЗябликЗябликЗябликЗябликЗяблик

До неволі зяблики звикають дуже важко, особливо погано сприймають вони обмежений простір. Спійманих зябликів слід тримати в кутейках з підв'язаними крилами набагато довше, ніж інших птахів. «Весняні» зяблики найчастіше відмовляються співати в клітці. Звиклий до клітки зяблик живе кілька років і особливих турбот не вимагає.

На волі зяблики харчуються насінням різних деревних і чагарникових порід, бур'янів та інших рослин. У клітці їм слід давати найрізноманітніший зерновий корм, при цьому не варто захоплюватися коноплями і насінням (як можна менше, якщо не виключити зовсім). Хвороба очей у зябликів, на жаль, проявляється частіше, ніж у інших птахів. Зерновий корм необхідно доповнювати мурашиними яйцями, невеликими порціями м'яса, тертою морквою і кашами.

Найбільш зручна для зябликів клітка: довжина - 50 см, ширина - 30 см, висота - 35 см.

Social button for Joomla

Наші друзі

АКВАРИУМ - подводный мир аквариумных рыбок и растений

ДОМАШНИЕ ЛЮБИМЦЫ - собаки, кошки, грызуны и другие братья наши меньшие

Останні новини

Голоси наших птахів

 Copyright © 2010-2020    Пернатая радуга    Rights Reserved.