^Back To Top

Жайворонок чубатий

Чубатий жайворонок поширений у нас не настільки широко, як польовий. Він населяє значну частину Африки, більшу частину Європи на північ до Скандинавії, далі на схід північна межа ареалу різко опускається до Середнього Поволжя, пониззя річки Урал, центру і сходу Казахстану і далі до Кореї. Але в тих місцях, де він мешкає, цей жайворонок дуже часто трапляється нам на очі.

На відміну від польового, чубатий жайворонок не відноситься до типовим перелітним птахам: відлітати на південь його змушують тільки неперіодичні рясні снігопади, в наслідок яких глибина сніжного покриву перевищує 20 см. В цьому випадку складність пошуків кормів змушує чубатих жайворонків не відлітати на південь, а переселятися на зимовий період в міста людських поселень. Зимами чубаті жайворонки - звичайнісінькі птиці вулиць наших міст і сіл. Тут вони разом з горобцями і звичайними вівсянками бігають по дорогах, відвідують обори і вигрібні ями. Необізнані люди навіть приймають їх за «бідненьких хворих горобчиків», і при цьому дивуються, що за хвороба «роздула» нещасних птахів. Треба сказати, що в справі пошуків їжі чубатий жайворонок не менше спритний, ніж горобець, але більш боязкий. Коли з'являються жалісливі бабусі і починають підгодовувати птахів, жайворонок тримається осторонь і вичікує, поки підуть люди. Тому йому дістається лише мала частка дармового хліба.

Для влаштування своїх гнізд чубатий жайворонок вибирає інші ділянки, ніж польовий. Гнізда його найчастіше бувають десь серед невисоких бур'янів, що ростуть біля валів і канав навколо фруктових садів, на пагорбах і курганах, поблизу від проїжджих доріг, на багаторічних покладах, тобто на щільних грунтах, які багато років не піддавалися обробці.

Жайворонок чубатий

Самка відкладає 4-6 яєць. Вони жовті або червонувато-білі, поцятковані попелясто-сірими і жовтувато-бурими плямами. Самка висиджує яйця одна, причому в теплу погоду дуже часто залишає гніздо, однак яйця від цього не страждають. Коли народжуються діти, самець частково бере участь в їх вигодовуванні. Він шукає комах, подрібнює їх і передає з дзьоба в дзьоб самці, а та вже годує пташенят. Маленькі жайворонки залишають гніздо на дев'ятий день і вже ніколи в нього не повертаються.

Чубатий жайворонок дуже схожий на польового загальним тоном забарвлення, яка у чубатого тільки трохи тьмяніше і брудніше, ніж у польового. Однак птицю легко відрізнити від всіх інших родичів по чубчику в середині чола. Він утворюється довгим, загостреним до вершин пір'ям. Чубчик то щільно притиснутий до голови, то піднятий вгору, що завжди буває при співі.

Довжина чубатого жайворонка близько 18 см. Крило приблизно 11 см, хвіст близько 7 см.

Пісня чубатого жайворонка не дуже приваблива. Свою пісеньку пташка починає співати ще в кінці лютого, в найперших числах березня; вона співає завжди тихо, здебільшого сидячи на якомусь горбку, кущику торішнього бур'яну або на пагорбі, ще покритому снігом. Дуже рідко жайворонок піднімається з піснею в повітря. У співі його багато приємних трелей. Призовні звуки пташки тихе «хойд хойд», за яким слід дзвінкий «кві кві».

Жайворонок чубатий
Співає як в польоті, так і на землі. Позивкі - різноманітні дзвінкі дзюркотливі трелі, свисти і свистові трелі. Найбільш характерний сигнал - "нявкаюча позивка" "тьяяііі", її часто можна чути і в пісні.

Жайворонок чубатий
Спів в польоті. Пісня гучна, схожа на пісню польового, складається в основному з дзюркотливих і високих свистових трелей, вимовлених роздільними фразами.

Ловлять чубатих жайворонків взимку на місцях їх годування за допомогою лучків-самолововів, рідше клеєм; навесні - на точках, разом з польовими. Бідність пісні цих звичайних птахів є причиною того, що їх дуже рідко тримають в неволі.

Жайворонок чубатийЖайворонок чубатийЖайворонок чубатийЖайворонок чубатийЖайворонок чубатийЖайворонок чубатийЖайворонок чубатийЖайворонок чубатий

 За своєю невибагливостю, за вмінням пристосовуватися навіть до одного зернового корму чубаті жайворонки є птахами, утримання яких ніяких зайвих клопотів не створює.

Тримати чубатих жайворонків можна в любих клітках. Годувати тим же складом зернового, м'якого і тваринного корму, що і польового жайворонка.

Наші друзі

АКВАРИУМ - подводный мир аквариумных рыбок и растений

ДОМАШНИЕ ЛЮБИМЦЫ - собаки, кошки, грызуны и другие братья наши меньшие

Останні новини

Голоси наших птахів

 Copyright © 2010-2020    Пернатая радуга    Rights Reserved.