^Back To Top

Чорний дрізд

Чорні дрозди поширені на більшій частині Європи, а також в широкій смузі Азії від Середземномор'я до Китаю.

Чорні дрозди повертаються з місць своїх зимівель до середини квітня, і тоді (спочатку по вечірнім і ранковим зорям, а пізніше і вдень) можна чути їх дивно мелодійні пісні, які виконовуються в мінорних тонах. У пісні чорного дрозда відразу ж після декількох високих і чистих флейтових звуків настає коротка пауза, потім знову йдуть чудові сумні флейти. Коли співають кілька дроздів відразу, виходить піднесена симфонія. Чорний дрізд - один з кращих співаків світу птахів.

Жити чорний дрізд віддає перевагу поряд з людиною. Улюблені місця її проживання - старі фруктові сади, запущені кладовища, де багато сирих канав і є густа тінь від вікових дерев. Ці птахи вважаються шкідниками, оскільки великими зграями нападають на фруктові сади і поля. У Німеччині в 1879 році відбувся навіть так званий «Вюрцбурзький процес», на якому чорних дроздів судили і засудили до смертної кари.

Сільські жителі немилосердно винищують цих птахів, але безрезультатно. Звинувачують дроздів і в тому, що вони розоряють гнізда інших птахів. Зараз доведено, що таких дроздів трохи, це скоріше випадковість, а не правило. Зазвичай дрозди добре уживаються з більш дрібними птахами, іноді навіть захищають їх.

Оперення самця чорного дрозда суцільно чорно-вугільне, позбавлене блиску. Дзьоб і повіки в нього інтенсивно помаранчеві. Самка бура, з дещо світлішою нижньою стороною тіла. Молоді птахи - темно-бурі, пір'я на грудях і зоб у них покриті рудими цяточками і плямами. Як вже говорилося вище, чорні дрозди відносяться до великих співочих птахів. Довжиною вони близько 15 см, крило до 13 см, довжина хвоста приблизно 11 см.

Спів чорного дрозда відрізняється дуже гарними строфами, але звучить урочисто, іноді скорботно. Родичів своїх птах закликає переливаючою треллю «срр» або «тренк». Якщо з'являється щось підозріле, дрізд кричить «дікс дікс», а коли підозра птиці виправдовується, вона його підтверджує - «грі гіх гіх». Розуміють родича абсолютно все дрозди, до якого б виду вони не відносилися.

Дрізд чорний
Звуки - гучне "чок-чок". Пісня складається з флейтових, досить меланхолійних свистів.

Гнізда чорні дрозди влаштовують невисоко над землею в якомусь густому кущі або в напівдуплах, на старих пнях або навіть на верхівках могильних хрестів і пам'ятників. Це масивні споруди з стеблинок трав і різних гнучких і тонких коренів. Стінки гнізда значної товщини - в них затримується волога, і тому там завжди сиро. Втім, пташенята від цього не страждають. Усередині гніздо вистилається яким-небудь більш м'яким, але виключно рослинним матеріалом, який не гниє від вологи.

В середині березня самочка відкладає 4-6 яєць. Вони більші, ніж у інших дроздів, блакитно-зеленуватого кольору, вкриті світло-коричневими і іржавими плямами. Висиджує яйця тільки самка, але за нащадками доглядають обоє батьків. Пташенята виводяться через 14-16 днів після початку висиджування. Вигодовують малюків виключно комахами. Ростуть пташки швидко і через три тижні вилітають з гнізда. Майже відразу ж дорослі птахи приступають до другої кладки і до випестивання ще одного виводка.

До неволі чорний дрізд звикає швидко і за добрих умов живе в клітці 8-10 років.

Негативною властивістю цих в цілому милих птахів є незнищенна тяга до перельотів. У період, коли дрозди роблять свої міграції (восени: жовтень-листопад; навесні: від середини лютого до початку квітня), чорні дрозди цілими ночами безперервно стрибають по жердинкам і стінам кліток, б'ються і скаржаться. Тоді на серце накочує найсильніша туга. Але піддаватися їй не слід. Відпущені на волю, звиклі до людського догляду дрозди далеко не полетять і швидко загинуть з голоду або від лап хижаків.

Співати в умовах неволі дрозди починають після осінньої линьки в жовтні місяці, і їхня пісня досягає повної краси і сили до середини лютого. Молоді птахи до двох років співають неповним голосом.

 

Наші друзі

АКВАРИУМ - подводный мир аквариумных рыбок и растений

ДОМАШНИЕ ЛЮБИМЦЫ - собаки, кошки, грызуны и другие братья наши меньшие

Останні новини

Голоси наших птахів

 Copyright © 2010-2020    Пернатая радуга    Rights Reserved.