^Back To Top

В'юрок (звичайний)

Він же юрок, сарка, юр, хахе тощо. Мешкає повсюдно, крім Крайньої Півночі і Приамур'я. Це птах перелітний.

У дорослого в'юрка самця навесні оперення верхньої частини тіла, боки голови і шия блискучо-чорного кольору з синюватим блиском; плечові і верхні криючі пір'я крила оранжево-руді; підборіддя, горло, зоб і груди глинисто-руді. Черевце біле, на боках тіла чорні поздовжні плями. Пахвові пір'я - оранжево-жовті. Восени свіжі пір'я мають рудуваті вершини, в зв'язку з чим чорні ділянки оперення замінюються буро-рудими. Самка по забарвленні схожа на самця, але рудий тон грудей, зоба і горла у неї не яскравий, а вохристо-глинистий, приземлений.

Довжина птаха близько 15 см.

Улюблені місця проживання в'юрків в гніздовий період - низькоросла ялицево-березова тайга, особливо в Вологодської області та на Середньому Уралі.

Ранньою осінню вьюрки величезними зграями залишають свою батьківщину і тоді зустрічаються у нас усюди. У передгір'ях Кавказу в'юрки в незначній кількості зустрічаються протягом всієї зими. Повертаються вони на батьківщину в березні-квітні.

Хоча в'юрок і вважається співочої птахом, але пісенька його не відрізняється особливою мелодійністю. Вона являє собою неголосне щебетання, в процесі якого періодично вставляється призовна «юрчащая» трель - дивне «вжя вжя».

В'юрок
Звуки характерні для пташки - різьке "вжя... вжя...".

В'юрок (звичайний)

Ловлять в'юрків випадково, при полюванні на інших птахів. Відбувається це навесні і восени на точках, переважно за допомогою сіток і всіляких автоматичних пасток, в які ці любителі потрапляють дуже легко.

У неволі в'юрків тримають рідко (переважно через красиве оперення). Поміщають їх разом з іншими зернояднимі птахами в великі садки та вольєри. Тоді пташки поводяться природно, багато грають і непогано розмножуються. Клітки для утримання в'юрків необхідні такі ж, як для зябликів.

Наші друзі

АКВАРИУМ - подводный мир аквариумных рыбок и растений

ДОМАШНИЕ ЛЮБИМЦЫ - собаки, кошки, грызуны и другие братья наши меньшие

Останні новини

Голоси наших птахів

 Copyright © 2010-2020    Пернатая радуга    Rights Reserved.